150325hager imagesCAHOFXIO z-wave

Domotica wat houdt dit in?

Domotica is kort gezegd de technologie om de diverse elektronische toepassingen in uw woning of kantoorruimte te automatiseren. Dit zet zich door in de diverse disciplines die in de woning of ruimte aanwezig zijn. Denk hierbij aan verlichting, klimaat, multimedia en beveiliging. Andere benamingen zijn ´Home automation`, ´Smart living` of ´the connected home`. Domotica omvat een breed scala aan diensten en producten. Ze worden ingezet in diverse sectoren, niet alleen in de woonomgeving maar ook in de zorg of bijvoorbeeld in kantooromgevingen.

Woningen

In de residentiële omgeving wordt domotica niet alleen gebruikt als een hulpmiddel voor extra comfort en bedieningsgemak. Er is meer en meer een tendens naar het gebruik van domotica als belangrijke pijler voor ouderen of mensen met een beperking, om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

In een intelligente woning kan men de verschillende systemen (verlichting, verwarming, beveiliging,..) koppelen en met elkaar laten communiceren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld vanop afstand de verlichting te schakelen, de rolluiken te sluiten of de verwarming te bedienen. Achter deze techniek zijn er weer een aantal verschillende protocollen mogelijk. Vaak zien we hier KNX produkten (bedraad) of Z-wave produkten (veelal draadloos)

Voorbeelden voor zelfstandig wonen kunnen zijn: schakelen verlichting bij verlaten van de woning, of bij het slapen gaan. Qua veiligheid kan men in deze situatie denken aan het afschakelen van de gastoevoer naar het fornuis of oven. Zo zijn er tal van toepassingen te bedenken, uiteraard als voorbeeld aangegeven.

Zorgwoningen

Domotica voor zorggebouwen is het integreren van de aanwezige technieken om een veilige en comfortabele omgeving te creëren. Zorginstellingen, serviceflats, gesloten instellingen, wellness en/of therapeutische ruimtes,… we hebben voor alle toepassingen oplossingen.

Vaak is veiligheid van de zorgvrager hierbij een uitgangspunt. Denk hierbij aan:

  • Dwaaldetectie
  • Valpreventie
  • Koppeling met beveiligingsysteem (deur/raamstand detectie)
  • Rookmelders
  • Afsluiten gas of verlichting met gebruik van bedschakelaars.

De hier vermelde faciliteiten is maar een greep uit de vele mogelijkheden. Voor een advies op maat, contacteer ons.

Bedrijven

Domotica voor bedrijven is vaak het optimaliseren van de werkomgeving. Dit leidt niet alleen tot een plezierige werkplek, maar is ook vaak een energiebesparende maatregel. Dit kan bijvoorbeeld door een daglichtregeling toe te passen in de verlichting. Bij voldoende invallend daglicht wordt de verlichting hierop aangepast. Op de burelen waar niet gewerkt wordt is er geen verlichting nodig, dit kan worden gerealiseerd met aanwezigheidssensoren.

Andere toepassingen voor bedrijven kunnen zijn:

  • Klimaatregelingen
  • Zonwering automatiseren
  • koppeling met het beveiligingssysteem en/of toegangscontrole
  • Camerasystemen
  • multimedia voor conferentiekamers en boardrooms

U merkt, i-Lektrix kan u op verschillende vlakken adviseren over domotica en alle mogelijke integraties.

Beveiliging

De meest gekende vorm van domotica, is wellicht te vinden in de discipline van de beveiliging. Het in en -uitschakelen van verlichting samen met het alarmsysteem is hiervan de meest gebruikte functie. Maar er zijn meerdere systemen met elkaar te koppelen. Te denken valt hierbij aan, rookmelders, waterdetectie, HVAC installatie’s…. Ook koppeling met toegangscontrole en een eventueel camerasysteem is een optie. Een ander voorbeeld hiervan is  aanwezigheidsregistratie vanuit het toegangscontrolesysteem.